Dom i Wnętrze

Znajdź przyjemność w codziennym gotowaniu

Pinterest LinkedIn Tumblr

Codzienne przygotowywanie posiłków wcale nie musi być powtarzalnym i nudnym obowiązkiem – przekonują kucharze i specjaliści od żywienia. Warto jednak mieć na uwadze jakość codziennych posiłków i korzystać z dostępności sezonowych warzyw i owoców.

Lato w kuchni – co warto wykorzystać?

W okresie letnim sklepy warzywne oferują nam prawdziwy ogrom warzyw i owoców sezonowych. Warto skorzystać z tej możliwości i kupować warzywa i owoce do bezpośredniego spożycia, jak i na przetwory. W sezonie letnim przede wszystkim warto stawiać na polskie owoce: truskawki, czereśnie, nieco później: śliwki, porzeczki, agrest. Zachwyca też różnorodność warzyw: od różnych odmian pomidorów, poprzez papryki, cukinie, bakłażany. W kuchni warto wykorzystać je przede wszystkim do tworzenia aromatycznych sosów, leczo, ale też tworzenia domowego ajwaru czy passaty. Pomidory doskonale sprawdzą się też we wszelkich zapiekankach, które doskonale ugaszą głód. Letnie owoce sprawdzą się jako dodatek do ciast, ale też pozwolą na przygotowanie pysznych kompotów.

Proste dania, które przygotujemy w kilkanaście minut

Letnia aura nie zachęca do wielogodzinnego stania przy kuchence. Warto więc wykorzystać proste i szybkie przepisy, które pozwolą na zaserwowanie pysznego i wartościowego obiadu. Przykładem takich dań są np. leniwe, czyli popularne kluski, które możemy podać z cukrem, roztopionym masłem i odrobiną cynamonu. W proponowanym przepisie znalazł się twaróg – to wartościowy składnik, zawierający wiele naturalnego białka. Inną propozycją na szybkie i smaczne danie są naleśniki – chcąc nadać im nieco innej formy, możemy wykorzystać sezonowe owoce i bitą śmietanę lub też podać je w formie wytrawnej, np. ze szpinakiem. Dobrym pomysłem mogą być również placuszki z jabłkami lub też letnimi owocami dostępnymi w sklepach warzywnych.