Ciekawe

Zbilansowana i prawidłowa dieta

Pinterest LinkedIn Tumblr

Zbilansowana dieta to dieta oparta o piramidę żywienia, i składająca się ze świeżych, wartościowych produktów spożywczych. Współcześnie wartościowe posiłki przygotujemy bez większego trudu – sklepowe półki wręcz uginają się od produktów, zarówno krajowych, jak i zagranicznych. Jak je wykorzystać?

Klasyczne dania w nowej odsłonie

Nie musimy wertować grubych książek kucharskich z dalekich stron świata, by móc zaskoczyć domowników i gości niebanalnymi potrawami. Okazuje się, że nie trzeba wiele, by klasyczne dania móc stworzyć w nowej, odświeżonej odsłonie. Doskonałym przykładem jest spaghetti w sosie pomidorowym, które urozmaica się poprzez dodanie anchovis, czyli przetworów z niewielkich rybek o ostrym, charakterystycznym smaku. Szukając w marketach produktów, które zmienią smak klasycznych dań, warto zwrócić uwagę na gotowe sosy, ale też włoskie sery. Sery twarde i słone to idealny dodatek do makaronów – wyostrzają ich smak, zmieniają aromat. Smak dania niebanalnie zmienią również odpowiednio skomponowane przyprawy. Dużym zainteresowaniem w ostatnich latach cieszą się mieszanki przypraw indyjskich, które wniosą powiew egzotyki do kuchni!

Marynaty – sposób na to, by mięso nabrało wykwintnej oprawy!

Marynaty to prosty i skuteczny sposób na to, by każde mięso stało się wykwintnym daniem. Marynaty tworzone są najczęściej na bazie olejów, ale też miodu czy… piwa. Przepis na grillowaną golonkę w piwnej marynacie jest bez wątpienia niebanalnym sposobem na przyrządzenie tego klasycznego dania. Dzięki aromatycznej marynacie, w skład której wchodzi lekkie piwo lager, miód oraz musztarda, mięso staje się soczyste, aromatyczne. Tak przygotowana golonka powinna być podawana w towarzystwie kiszonej, gotowanej kapusty, najlepiej z dodatkiem aromatycznego kminku.